blog-temp

Kolacja rybna "Ryba do syta" 2023 - relacja

Prawie 240 uczestników, blisko 1000 talerzy, 900 przystawek typy finger food, 2 sale z 2 klimatami muzycznymi, blisko 40 zaangażowanych w organizację wydarzenia pracowników - pora na podsumowanie tegorocznej kolacji „Ryba do syta” nie tylko w liczbach. Było to największe kulinarne wydarzenie tej jesieni w Dolinie Baryczy. 

Trudno w kilku słowach opisać wszystko, co działo się 27 października 2023 roku w całym obiekcie Karczma&Hotel*** Górecznik. To wypadkowa kilkutygodniowych przygotowań i całego procesu organizacyjnego całego zespołu Karczma&Hotel*** Górecznik. W przygotowanie wydarzenia zaangażowanych było blisko 40 osób. Wysoko postawiona poprzeczka z poprzedniego roku wymagała od nas wzniesienia się jeszcze wyżej, ponad poziom wypracowany przez cały zespół. 

W tym roku wyzwanie było podwójne, ponieważ popularność kolacji sprawiła, że sprzedaliśmy w sumie blisko 240 biletów. Warto dodać, że wszystkie zostały sprzedane przez system przygotowany przez Partnerstwo dla Doliny Baryczy w ramach projektu sklep.barycz.pl, co znacznie ułatwiło nam sam proces zamawiania i płatności za udział w wydarzeniu. Po deklaracji chęci zakupienia wejściówek, którą w formie rezerwacji składali u nas uczestnicy kolacji byliśmy w stanie odblokować pulę biletów i dopełnić formalności związanych z płatnościami. Osoby opłacające zamówienie mogły przesłać nam na adres mailowy potwierdzenie płatności i w ten sposób otrzymać od nas wygenerowane w systemie sklepowym bilety. 

Prosimy nie skanować kodów QR. Aby odebrać nagrodę wykorzystując unikalny kod z biletu należy wejść na stronę: https://sklep.barycz.pl/shop/?p=21&id_form=1

Taka liczba uczestników kolacji wymusiła na nas konkretne działanie. 240 osób to przy takim menu kolacyjnym wymóg posiadania blisko 1000 talerzów. Jesteśmy przygotowani na przyjęcie sporej liczby, ale nie takich. Tutaj po raz kolejny z pomocą przyszedł niezawodny Partner firma Fine Dine. Michał Matuszczak zareagował błyskawicznie wysyłając do nas dwie palety z talerzami, co pozwoliło nam spokojnie myśleć o wydawce. W planach mieliśmy serwowanie dań na talerzach, co było zmianą w stosunku do lat poprzednich. Doświadczony zespół naszej kuchni, dla którego nie była to pierwsza tego typu kolacja w naszym obiekcie stanęła na wysokości zadania i stworzyła wyjątkowe kulinarne show, którego głównymi bohaterami były następujące pozycje w menu: 

  1. Przystawka: halibut / sos winny / kawior czerwony 
  2. Zupa: krem chrzanowy / wędzony karp / chips z topinamburu (danie konkursowe 1)
  3. Danie główne 1: sandacz / puree z bulwiastych warzyw / karmelizowany borowik / sos rakowy na białym winie (danie konkursowe 2)
  4. Danie główne 2: morszczuk kapski / warzywna pierzynka / sos z zielonego groszku / ziemniaki gratin / oliwa smakowa
  5. Deser serwowany przez Mistrza Cukiernictwa Pawła Mieszałę: mus z czekolady białej z puree z calamansi / cremeux z kokosa / malibu / czekolada

Zwyciężył sandacz, ale nie było to znaczące zwycięstwo. Krem chrzanowy poradził sobie znakomicie i spokojnie mógłby rywalizować z innymi daniami w konkursie "Mistrz Karpia". Sandacz na pewno sobie poradzi - wierzymy w to. 

Jeśli komuś było mało, to dokładnie o godzinie 22:00 otworzyliśmy bufet z zimnymi przekąskami typu fingerfood. Nasza kuchnia stworzyła w sumie blisko 900 różnego rodzaju zakąsek z wykorzystaniem mięsa ryb słodkowodnych, morskich oraz owoców morza. Znalazły się w tym zestawieniu nie tylko propozycje z karpiem, wędzonym karpiem czy sandaczem, ale także z węgorzem, jesiotrem (faszerowany jesiotr w całości), łososiem, miruną, dorszem atlantyckim, krewetkami czy kalmarami. Jadły nie tylko oczy. Wizualna strona bufetu z zimnymi zakąskami także zasługuje na osobny tekst. W pięknej sali zimowego ogrodu stworzyliśmy jesienny klimat, który zachwycił uczestników kolacji. Pomogło nam w tym kompleksowe oświetlenie, które dostarczył nam Adam Barczak z Mad Music Agency. 

Tym razem stworzyliśmy dwa zupełnie inne klimaty zapraszając część Gości kolacji na salę bankietową, a drugą część na klimatyzowany taras przy stawie Górecznik. Chcieliśmy zaprezentować nowe możliwości naszej Karczmy po tym, jak dozbroiliśmy nasz taras w solidną podłogę, okna oraz dociepliliśmy dach, na którym powstała instalacja fotowoltaiczna. Stworzyliśmy także osobną strefę chilloutu, gdzie przy klimatycznych stolikach można było w spokoju wypić kieliszek wina lub spróbować słodkości z Cukierni Bajaderka. Muzycznie strefa sali bankietowej należała do trio Sax Eden: Robert Matuszewski, Lilianna Giernalczyk oraz Michał Walków. Na tarasie muzycznie królował Adam Wasiela z występem solo. 

Gościnne znów na naszym evencie pojawił się Mistrz Świata cukiernictwa Paweł Mieszała, który wspólnie ze swoimi współpracownikami Maryną i Damianem perfekcyjnie dołączyli do naszego zespołu i stworzyli gastronomiczny monolit, który popisał się arcyszybkim i arcysprawnym serwisem. Nie byłoby tego sukcesu, gdyby nie sprawne działanie dwóch zespołów kelnerów, którzy pracowali jak pszczoły w ulu, aby sprostać oczekiwaniom Gości. Niech najlepszym dowodem na sprawną pracę całego zespołu będą dwie owacje na stojąco. 

Organizacja tego wydarzenia sporo nasz kosztowała, ale warto było. Pora na podziękowania: 

  • Michał Matuszczak (Fine Dine)
  • Adam Barczak (Mad Music Agency) 
  • Adam Wasiela 
  • Robert Matuszewski, Lilianna Giernalczyk i Michał Walków
  • Karol Pasik - właściciel hurtowni „Rybka”
  • Cukiernia Bajaderka

Kolacja "Ryba do syta" w naszym obiekcie odbywała się w ramach Dni Karpia w Dolinie Baryczy 2023. Produkty regionalne wykorzystane do przygotowania kolacji oraz dostępne w bufecie zimnych zakąsek:

- karp z Gospodarstwa Rybackiego Możdżanów,
- miód z Gospodarstwa Pasiecznego Gucio z Sośni,
- topinambur oraz warzywa bulwiaste z ekologicznego gospodarstwa Romany Wróbel z Wysocka Małego,
- chleb Baryczok z Piekarni GS Przygodzice,
- Sery Topolove,
- Sery podpuszczkowe Yusufa Suleymana z Bobrownik 

Ponadto pragniemy podziękować całej naszej załodze kucharzy, kelnerów, pomocy kuchennej oraz pracowników, którzy zaangażowani byli w to wydarzenie, a w szczególności: Przemysławowi Boguckiemu, Tomaszowi Kujawskiemu, Tomaszowi Różańskiemu i Pawłowi Mieszale. Do zobaczenia za rok! 

Tomek Wojciechowski

 

Właściciel: 

Górecznik Taurus Sp. z o.o. Sp. k.

Antonin ul. Wrocławska 7
63-421 Przygodzice


Tel. +48 62 724 35 61
Tel. +48 602 266 093

kierownik@gorecznik.pl

Zapisz się do naszego newslettera, a nie minie Cię żadne ważne wydarzenie!
Zapisując się do newslettera akceptujesz postanowienia RODO. Szczegóły dostępne są w zakładce "KONTAKT".

Zobacz nasze opinie na TripAdvisor

Copyright © 2023 Górecznik All Rights Reserved. Designed By © Wedesign TELVICOM

Search